Met de Toestemmingen van Hans en Henk, mocht ik het verhaal van Henk op mijn web-site plaatsen, wat voor mij een heel eer mag betekenen... weer een verhaal dat ingaat in de Geschiedenis, zonder meer.!!

JOHN BRUININGA

 

Henk en Lenie.R.I.P.

Henk van de Kreeke is Sergt.Majoor Der Mariniers bd.en heeft gediend vanaf de jaren

begin 1950 tot ultimo de jaren 1980. Voor hen,die ook in die periodehebben gediend

bij het Korps Mariniers en nog nooit van Henk hebben gehoord is het raadzaam de huisarts te raadplegen os hebben bij een andere korps Gediend.

 

Ik begin hiermee om U te vertellen dat Henk, in positieve zin, een legendarische

persoon was en een uitstekend Marinier. Angst en vreesachtigheid bestond voor hem niet. Dergelijke figuren waren er meer bij het Korps Mariniers, zowel bij de Officieren als

Onderofficieren. Als ik enkele namen noem,zonder rang, dan moet er een lichtje

gaan branden.....

Ik denk aan Pronk,Yoesoef,Piet van de Tanks,van Velsen,Jack Gravenstijn,Hein Harfst en

nog diversen die ik even niet in beeld heb, terwijl ik ook geen vreemde was in dat soort

Mariniers.

Allen hebben een goed loopbaan gemaakt bij het Korps met een goede eindrang,

Een korte Korps biografie over zichzelf, : zal Henk zelfs geven en hoop die dan te

plaatsen. Ik en heel veel collega's zijn blij Henk als vriend te hebben.

 

Henk heeft vele Hobby's en één daarvan is schilderen. Dat Laaste wil ik aan u tonnen

en dat is niet onverdienstelijk. Bekijk ze maar eens .

Hans Slijkhuis.

Toen ik Henk eens vroeg iets over zich zelf te schrijven, stuurde hij mij het onderstaande

bericht. Oprecht, duidelijk zonder kapsones maar wel eerlijk en oprecht. Zo "n

Sergeant Majoor van een Elite Korps is een schot in de Roos.

Hij weet het verschil tussen goed en kwaad en was daardoor een man met kennis en

 leiderschap. Hij werd gewardeerd en heeft vele vrienden bij het korps. Hier volgt het stukje.

Hans

Een korte maar duidelijke Biografie van Henk van de Kreeke.

 

Hallo Hans, hier komt een korte levensbeschrijving:!...

Ik ben geboren in Rotterdam , 11 mei 1935.  Op 4 mei 1940 werden wij gebombardeerd

door onze Duitse Buren zodat mijn Moeder met haar 3 kinderen moest vluchten uit het

in brand staande huis, zonder enige bezittin. (Eigenlijk was ik dus al op m 'n 5e jaar

Oorlogsveteraan,blootgestaan aan vijandijk vuur) (Grapje tussendoor).

Heb toen op Rotterdam-Zuid gewoond bij mijn Grootvader in. Schoolgegaan tot mij 14e jaar, daarna verschillende baantjes, totdat ik op de grote Vaart lwam, dat heeft 2 reizen geduurd, Dec 1952 in Voorschoten voor de keuring voor het Korps Mariniers, en begin 1953 in Doorn en aanvang opleiding. Vervolg opleiding tot Stootspecialist,daarna uitzending naar de West, na thuisvaren, van Gentkazerne, 1959 de diens verlaten. in de Burgermaatschapij, kon niet tegen "" Criminele"" mentaliteit in de Haven, Febr.1962

terug naar het Korps : 1963,Commandoopleiding. Hrms Karel Doorman, Div.plaatsingen in den Lande, Para-Opleiding, Inzet in de West vanwege Onlusten aldaar,daarna nog  2 uitzendingen Ned.Antillen.Voor het overige steeds geplaatst

geweest bij de ""Troep, QPO.Inco. AGGP, met veel plezier gediend bij deze eenheden en veel goede kameraden overgehouden.

 

Noot: John Bruininga;

Heb samen met Henk bij het Korps Mariniers gediend. Henk was voor mij een fidele man, zijn uitstraling heeft mij altijd in bewondering gebracht, ook na onze diensttijd hebben wij elkaar ontmoet in het Fitness-centrum van Nono samen met zijn vrienden Jan Krop,en John Kenbeek, waren zij het voorbeeld van kracht en door hun lengte de Gigante van de Sportschool,heb hun ervaren als echte vrienden zonder scrupulles, en over dat grapje van Henk over de oorlogs Veteraan... in mijn ogen is Henk een OorlogsVeteraan, want dat gevoel ken ik .

er worden  hier steeds de verkeerde beslissingen genomen, Henk, Wapenbroeder,

mijn respect heb jij...!!

John Bruininga

Marinier,

Indië en Nieuw-Guinea Veteraan

 

TROUWFOTO VAN HENK EN LENIE R.I.P.
TROUWFOTO VAN HENK EN LENIE R.I.P.

PROBLEMEN ZIJN ER OM OP TE LOSSEN....!!

Tijdens de vierdaags van Nijmegen in de jaren 60 had Henk, een blaar op zijn rechtervoet die liep van zijn kleine teen tot aan zijn enkel en had enorm pijn omdat de blaar die open was gegaan en vol vuiligheid zat.

Op onze verblifplaats aangekomen ging die ermee naar de marine-Arts en die muteerde dat hij niet meer mocht starten voor de laatste dag. Hij had geen andere optie. Ik wel "" Zei Henk...Hij nam een zakmes, snee de gehele rechterkant van zijn veldschoen open zodat hij geen druk meer had en pijnloos in de schoen kon. Daarna een grote pleiste met zalf erop en het probleem was opgeslost. Henk starte de volgende oschtend om 5 uur en liep probleemloos de vierdaags uit.

Ook het stuk van de Wedren naar de Kronenburgsingel alwaar wij in de oude HBS verbleven.Dit is echt gebeurd. Na de avondmaaltijd ging die gewoon passagieren en kwam laat in de avond weer terug. Toen liep die wel een beetje moeilijk, maar dat kwam door de Kastelein en niet door zijn blaar. Hij had wijselijk niet zijn passagiersschoene aangetrokken maar een grootpleiste over die snee in zijn veldschoen gedaan, alles zwart gepoetst en Henk was klaar voor Groot en Klein Slem..!!!

 

Een geruime tijd daarvoor had hij dat ook al eens gedaan toen hij met zijn gezin naar Volendam ging en zijn dochtertje klaagde over pijn aan de voetjes. Schoentjes waren een maat te klein. Geen probleem, Henk pakte weer zijn zakmes,snee de neuzen er af en het kind had twee mooie sandalen en de dag van haar leven. Henk houdt niet van moeilijke dingen die makkelijk zijn optelossen.

Hij zegt altij:"" Kan niet ligt op het Kerkhof en wil niet ligt ernaast!!"".

Het opvallende is dat Henk bij kluswerk en vooral het schilderen en tekenen zo uiterst percies is...Nou ja, met die schoenen was het toch niet mis..??

Een dage Rotterdam, samen met Grace en op de Oude Haven een foto gemaakt op de achtergrond het "Witte Huis""

waar Henk zijn gedachten over liet gaan;

 

 

Henderik van de Kreeke: John,dit is de oude haven, het Witte Huis, daar hebben we nog boven op gestaan tijdens een herdenkings bijeenkomst van het bombardement op mijn geboorte stad waar ik het allemaal mee gemaakt heb, mijn moeder moest vluchten met haar drie kinderen, was alles kwijt maar we hebben er het leven van afgebracht en dat was het allerbelangrijkst.Een leuke bijkomstigheid is dat Ploni,s grootvader en zoons het hijwerk hebben gedaan, de familie Nederveen is in het Rotterdamse een begrip, als er b.v. in de haven een schip werdt gelost en de kraanmachinist zette de,, hijs,, een beetje te hard op de kade dan werdt er gezegd,,,,dat is een Nederveen,,. Nou maatje ,doe Grace de groeten en voor jou QPO.

DIT IS EEN IMPRESSIE VAN HENK.

HIERONDER ZIET U EEN GEDEELTE VAN ZIJN PRACHTIGE

SCHILDERIJEN EN VERVOLGENS ZAL HIJ U ENKELE POTLOODTEKENINGEN

LATEN ZIEN ..GENIET VAN DE BEELDEN.

FOTO'S UIT HET VERLEDEN....

jOHN EN HENK IN ZIJN TUIN...
jOHN EN HENK IN ZIJN TUIN...
JAN KROP,HENK.JOHN KENBEEK
JAN KROP,HENK.JOHN KENBEEK
TOEN WAS GELUK HEEL GEWOON..!!!
TOEN WAS GELUK HEEL GEWOON..!!!